Kaks nähtust interneti varasemast ajaloost. (2. nädal)

  Tänapäeva inimene ilmselt ei kujutaks oma elu ette ilma internetita. Peaaegu, et kõike saab teha tänu interneti olemasolule, olgu selleks siis info otsimine, veebipoest asjade tellimine, õppimine või teiste inimestega suhtlemine läbi oma nutiseadme. 


E-POST


 Interneti üks vanim kasutusala on e-posti saatmise võimalus. E-posti saatmine on arenenud samamoodi nagu internet - väikeste sammude kaupa. Näiteks üks varajane näide e-posti kontseptsioonist 1965. aastal MIT-s loodud programm “MAILBOX”. [1]

See programm võimaldas üliõpilastel jätta arvutisse lokaalselt sõnumeid. See tähendab seda, et oli võimalik “saata” arvutis sõnum teisele kasutajale. Teine osapool nägi sõnumit alles siis kui ta logis sisse samasse arvutisse, oma kontoga. Tänapäeva mõistes on selline “e-posti” mõiste üsna kasutu. 

 1969. aastal ARPANET-i tulekuga jõuti päris arvutivõrguni. Sellest ajast peale hakkas e-posti idee eksponentsiaalse tempoga arenema. 1971. aastal arendas Ray Tomlinson välja e-posti kontseptsiooni nagu me teame seda tänapäeval. [1] Tehnoloogia siiski arenes edasi, aga üldine mõte on sellest ajast. 1993. aastal muudeti sõna “electronic mail” ära “email”-iks. Tänapäevani on e-post üks interneti kasutatumaid teenuseid.



Kirjutusmasin


 Kirjutusmasin on 19. sajandi üks revolutsioonilisem leiutis. Selle abil sai paberile tähti trükkida tähemärkide kaupa ja see lihtsustas tolle aegset kontoritööd. Christopher Latham Sholes leiutas kirjutusmasina 1867. aastal. [2] Alguses ei osanud inimesed sellest midagi arvata, nagu ikka uute leiutistega on. Esimest kirjutusmasinat müügiks tutvusti avalikult 1874. aastal. Kuskil 10 aastat võttis aega, et kirjutusmasina vajalikkus ja mugavus leviks ning üha rohkem kontoreid hakkas neid endale hankima. [2]

 Tänaseks on kirjutusmasina töövõime palju aeglasem kui arvutil ja seetõttu neid enam ei kasutata. 

Minu arust on kirjutusmasin väga oluline leiutis, seda võib mingis mõttes pidada ka arvuti klaviatuuri eelkäijaks.


Kasutatud allikad: https://phrasee.co/blog/a-brief-history-of-email/ [1]

https://onlinetyping.org/blog/invention-of-the-typewriter.php [2]


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Uue meedia mõju traditsioonilisele meediale. (3. nädal)

"Copyleft: all rights reversed" (7. nädal)

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. nädal)