Võrguetikett - suhtluse valesti mõistmine netis. (5. nädal)

  Internetis suhteldes jääb "päris" suhtlusest puudu mitu aspekti. Näiteks hääletoon, kehakeel, inimese näoilme ja olukorra tunnetus. Kiiresti võib saada netis pubeka emotsioonide väljendamisest suur probleem, mis tekib päriselus, mitte netis. Nimelt minu põhikooli ajal juhtus selline kohati naljakas ja kurb intsident. 

"Make yourself look good online"

  Aasta oli siis umbes 2010. ja nagu kombeks oli, tehti igasugused facebooki gruppe suhtluseks - olgu see siis koolitööks või lihtsalt suhtlemiseks ja naljatamiseks. Sama moodi tekkis ka üks selline 8 liikmeline grupp facebooki, kus algus räägiti koolitööde kohta, millest väga täpselt aru ei saadud. Ühe noormehe pahameel oli nii suur, et naljatas oma sõprade hulgas "ma ei saa midagi aru, ma panen homme kooli pommi". Tema tuttavad ja sõbrad said ikka aru, et tema huumor on selline ja ilmselgelt midagi sellist ta ei teeks, lihtsalt tundis pahameelt arusaamatu kodutöö üle. 

 Lõpuks hakkas seltskonnal igav ja hakati nalja pärast lisama grupichati suvalisi klassikaaslasi või avaliku elu tegelasi. Lõpuks oli grupichatis kuskil 20 inimest ja naljatleti, saadeti youtube videosi jne. nagu ikka grupivestlustes kombeks on. Lõpuks kõik läksid rahulikult magama ja grupichatis vestlus lõppes.

 Järgmisel koolipäeval kui esimene tund oli läbi saanud, sõitis kooli ette kaks politseibussi ja kamp politseinikuid ootas tunni lõppedes ukse taga noormeest, kes oli kirjutanud grupichati, et "paneb kooli pommi". Kiiresti võeti ta kaasa, otsiti läbi kõik asjad ja mitte midagi leides, viidi küsitluseks eraldi klassiruumi. 

 Tuli välja, et keegi grupichatist oli saatnud screenshoti politseisse, kes kohe selle peale ka reageeris. Lõpuks sellel noormehel midagi erilist ei juhtunud, kuid korraliku šoki sai küll sellest olukorrast. Väike 13-aastane poiss otsitakse läbi nelja 100-kilose politsei poolt, pole väga vinge kogemus ma eeldan.

 Sellest loost võib järeldada, et netisuhtlus ei ole ikka päris sama mis näost näkku, puudujäägid võivadki just tulla inimese hääletoonist ja olekust. Mingis mõttes võib seda lugu lugeda edukaks - kuna sellest ajast saadik see noormees teab, et tagajärjed on kergelt tulema.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Uue meedia mõju traditsioonilisele meediale. (3. nädal)

"Copyleft: all rights reversed" (7. nädal)

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. nädal)