Innovaatilised IT lahendused tänapäeval (1. nädal)

  Arvuti ajaloo algusaegadel oli arvuti eesmärk arvutamine. Mida rohkem on infotehnoloogia arenenud seda rohkem on tekkinud juurde rohkem arvuti kasutamisalasid. Kodust lahkumata on võimalik teha ära oma ostlemised ja tellida kaup otse koju. Kirjutan nüüd mõnest, minule huvitavast IT lahendusest.


Windows 95 (1990-dad)

Aastal 1995. avaldab Microsoft uue operatsioonisüsteemi nimega Windows 95. Selle eripäraks oli graafiline kasutajaliides.


Tor browser (2000-dad)


 Interneti algusaegadel sai üsna kiiresti selgeks see, et kõik mis sa internetis teed, sellest jääb maha jälg. 90ndatel David Goldschlag, Mike Reed, and Paul Syverson hakkasid mõtlisklema selle üle, et kas ja kuidas oleks võimalik ehitada internetivõrk, kus säiliks anonüümsus. Nende lahenduseks oli “onion routing”. Selle mõte oli see, et info liikus läbi erinevate serverite ja igal sammul see krüpteeriti. [2] Samal põhimõttel töötab Tor Browser mis avaldati aastal 2008. Seda saab kasutada nii avaveebi kasutamiseks kui ka süvaveebi (DeepWeb). 

 Tor browser on viimaselajal tuntust kogunud sellega, et seal on avalikud “marketplaced” kust on võimalik soetada erinevaid narkootilisi ja ebaseaduslike kaupu, makstes krüptovaluutaga. Kuid see pole Tor-i eesmärk.

 Tor browser loodi algselt USA mereväe privaatseks suhtluseks, et neid ei saaks pealt kuulata [3]. Lisaks kasutavad seda tänapäeval kõiksugused aktivistid, ajakirjanikud ja inimesed kes elavad range tsensuuriga riikides aga soovivad oma arvamust avaldada, näiteks Hiina.


Discord (2010-dad)


 Kui 2019. aastal hakkas levima uus viirus COVID-19, pidid kõik inimesed ennast isoleerima ühiskonnast ja saama oma tegevused tehtud kodus. Sealhulgas ka koolid pandi kinni. Discord on programm, mille abil saavad selle kasutajad suhelda läbi interneti, jagada materjale digitaalsel kujul ja vaadata üksteist läbi kaamera, ilma füüsilise kontaktita. 

 Discord on loodud Jason Citroni ja Stanislav Vishnevsky poolt, see avaldati 2015. aastal [1]. Selle algne eesmärk oli mängurite suhtlusplatvorm, kus on kvaliteetsem heli ja mugavam keskkond mänguritele kui eelnevaltel programmidel, nt Teamspeak, skype jne. 

 Tänapäeval kasutatakse discordi väga erinevatel otstarvetel. Seda kasutavad näiteks mängurid, koolid (kaasaarvatud TTÜ proge kursusel on seal oma server) ja üleüldse noored. Nüüdseks on Discordil 150milj. aktiivset kasutajat, 19milj. aktiivset serverit nädalas. 




Kasutatud allikad: 

https://discord.com/company [1]

https://www.torproject.org/about/history/ [2]

https://vpnoverview.com/privacy/anonymous-browsing/tor/ [3]


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Uue meedia mõju traditsioonilisele meediale. (3. nädal)

"Copyleft: all rights reversed" (7. nädal)

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. nädal)