Mis eristab "proffi" sama eriala "käsitöölisest"? (8. nädal)

Kuidas määrata professionaalsust ja mida selle all üldse mõelda?

 Kas professionaal on see, kellel on palju diplome ja tunnistusi? Kas professionaal on see, kes tegeleb oma valdkonnas teadustööga? Kas professionaal on see, kes saab enda valdkonnas olevate ülesannete ja probleemidega hakkama ning saavutab soovitud tulemuse?
Professioonaalsust saab kõigist nendest aspektidest mõõta ja need on üldiselt kõik omavahel mingil määral seotud. Käsitlen antud blogipostituses IT valdkonda.
 Proovin siin oma mõttekäiku nüüd seletada. Diplomite ja tunnistuste olemasolu ei lahenda sinu tööalaseid probleeme kui sa tegelikult valdkonnas ei ole pädev ja ülikooli või mis muu kursuse, kuidagi lihtsalt "läbi vedasid". Samas saab mõelda ka nii, et kui sul on olemas vajalikud teadmised ja oled valdkonnas pädev siis ei tohiks ka tekkida sul probleeme ülikooli diplomi "hankimisega" antud valdkonnas. Professionaalsust ei saa üheselt määrata kuid selle "staatuse" omistamiseks on siiski mõned omadused ja oskused mis peaksid olemas olema. 

Me kõik oleme kellegi jaoks professionaalid.


 Me kõik teame kedagi, keda me peame "professionaaliks". See on see inimene kelle juurde sa pöördud mingi konkreetse valdkonna muredega, lootes, et tema oskab sulle vastuse anda. See teadmine ja oskus ei ole üldiselt tekkinud "niisama lambist".  Ta on kas näidanud sulle oma pädevust antud alal ja sa tunned, et tema on selles alas "professionnaalne". 
Näiteks võime tuua siia oma vanavanemad, kes üldiselt tehnoloogiamuredega pöörduvad oma lastelaste poole. 
 Sama mõttekäiku võib kasutada ka suuremas pildis, ettevõtted vaatavad mõnda tuntumat tegelast (näiteks Bill Gates, Elon Musk) kui professionaali ja sageli samuti pöörduvad nende inimeste poole kui on selle alane probleem ja soovivad ka professionaalide arvamust.
 Seega siit tuleb ka professionaali esimene erinevus käsitöölisest: professionaal jätab oma tegevusega ka teistele inimestele mulje, et ta teab mida ta teeb ja miks ta seda teeb.

Isikuomadused

 Teadmisi ja oskuski peaks pärandama ja jagama teiste inimestega. Muidu need teadmised lähevad lihtsalt raisku ja inimkonna areng aeglustub tänu sellele. (Näiteks kui Elon Musk ei avaldaks kellegile informatsiooni SpaceX tehnika ja ebaõnnestumiste kohta siis peale tema surma tuleks kellegil see kõik uuesti läbi teha, et need teadmised omisitada.) 
 Teadmised ei ole asjad ning nende jagamiseks peavad olema olemas sotsiaalsed oskused. Mis kasu oleks teadmistest kui sa neid ei oska väljendada ja teistele seletada. Öeldakse, et sa saad mingist teemast "päriselt" siis aru, kui sa oskad seda ühe lausega öelda. (allikat ei oska siia praegu tuua)
Seega siit tuleb ka professionaali teine erinevus. Professionaal oskab oma teadmisi teistele arusaadavalt edasi anda ja neid mõtestatult seletada.

Huvi

 Üldiselt kui valdkond sind ei huvita siis seda endale selgeks teha on jube raske. Võin seda öelda enda kogemuse pealt, kui ajalugu ikka üldse ei huvitanud siis seda oli väga raske õppida. Samas teistpidi võttes, kui asi ikka väga huvitas (minu puhul bioloogia) siis selle õppimine oli väga kerge ja pigem tundus nagu meelelahutus kui kohustus. Siit tuleb professionaali kolmas erinevus,  professionaal tunneb oma valdkonna vastu huvi ja sellega tegelemine pakub talle "mõnu". Millegi vastukarva tegemine mõjutab produktiivsust ja kasulikkust suuresti, samas millegi tegemine mis sulle väga meeldib tõstab produktiivsust ja üleüldist kasutegurit.

Kogemus

 Kogemus loeb, eriti IT valdkonnas. Näiteks võime tuua programmeerimise. Inimesed kes on palju programmeerinud on enda jaoks "oma nipid" välja töötanud mida nad tihti kasutavad. Nad on tegelenud paljude probleemidega ja nende jaoks mingid loogikad ja seosed välja töötanud. Isegi mõne raskema probleemiga tegeledes tuleb neil meelde mõni varasem kogemus, mida saaks antud hetkel kasutada. 
 Veidi elulisemalt võib siia tuua paralleeliks autosõidu. Algaja autojuht ilmselt oma esimese talve võtab vastu "uue kogemusega". Kunagi ei ole sellistest tingimustes autoga sõitnud ja tihtipeale ei mõelda sellele, et tee võib libe olla ja pidamine seetõttu häiritud. Kuid kogenud autojuht on juba mitu-mitu talve libedaga sõitnud ja ta teab mis olukorrad teda võivad tabada.
Seega siit tuleb professionaali neljas erinevus. Professionaal omab suurt kogemustepagasit ja teab oma valdkonnas põhilisi probleeme ja murekohti ning oskab neid lahendada suuresti tänu sellele, et ta on kunagi saranse probleemiga silmitsi seisnud.

Kokkuvõtteks

 Professionaaliks ei saa nimetada inimest ainult tema diplomite, teadustööde ega kogemuse põhjal. Professionaalsus avaldub kõigi nende aspektide (ja paljude muude!) koosmõjul. Kõigi nende olemasolul tekib sümfooniline sünergia, mis annab õiguse nimetada teda "oma ala professionaaliks". 
Keegi ei sünni professionaaliks, selleks tuleb ennast ise teha!


Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Uue meedia mõju traditsioonilisele meediale. (3. nädal)

"Copyleft: all rights reversed" (7. nädal)

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. nädal)