"How To Become A Hacker" Eric S. Raymond arvustus. (10. nädal)

  Kogu see dokument räägib siis sellest, et kes on häkker ja mis omadused/eesmärgid häkkeril on. Kindlasti ei tohi võrrelda häkkerit ja kräkkerit. Minu üllatuseks ma eelnevalt ei teadnudki päris täpselt, et kes on häkker. Ma arvan, et suur osa ühiskonnast peab häkkereid hoopiski kräkkeriteks, seda kõike lihtsalt teadmatusest. Väga nõustun välja toodud põhioskuste punktidega.

1. Learn how to program.

 See on selge, et IT lahendusi automatiseerida ja kasutajale mugavamaks muuta, on vaja osata programmeerida. Väga hästi on välja toodud, et mis on põhilised keeled ja miks neid on vaja. (HTML, Python jne.)

4. If you don't have functional English, learn it.

 Igal riigil on olemas riigikeel, mille abil jagatakse infot ja tehakse muid asjaajamisi. Häkkeri kommuun on samuti nagu omaette "riik" kus "riigikeeleks" on inglise keel. Tihtipeale ei ole isegi teistes keeltes vajalikke tehnilisi sõnu või mõisteid olemas ja kui on siis teeb see mõistmise pigem raskemaks kui lihtsamaks. Ühtse keele olemasolu aitab inimestel ülemaailma seda samuti mõista, selle tulemusel saab antud projekti edasi arendada.


 Minu arust kogu dokumendi kõige parem punkt on järgnev:

2. No problem should ever have to be solved twice.

 Aeg on kõige väärtuslikuim vara. Seda ei saa juurde osta ja kõigil on seda võrdses koguses.
Igat probleemi ei ole vaja uuesti lahendada, kui keegi on teinud juba optimaalse lahenduse mingile probleemile, oleks mõistlik seda kasutada kui raisata oma aega, et see uuesti lahendad. Jah tõepoolest õppimisprotsessis oleks see vajalik, kuid siin räägin kogenud häkkeri kontekstis. 


Kokkuvõtteks

 Häkkerikultuur on tohutult lai ja mitmekesine. Lisaks probleemide lahendamisele on seal väga suur roll loovusel ja intelligentsil. Sain nii mõndagi uut sellest dokumendist teada ja üleüldse oli mõnus lugemine. 

Kasutatud materjalid:

Originaal link Eric S. Raymondi kirjutisele: http://www.catb.org/esr/faqs/hacker-howto.html

Originaal eesti keelde tõlgituna, Kaido Kikkas: https://www.kakupesa.net/hacker/

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Uue meedia mõju traditsioonilisele meediale. (3. nädal)

"Copyleft: all rights reversed" (7. nädal)

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. nädal)