Teistmoodi IT (13. nädal)

 AXS Map

 AXS Map on 2012. aastal tehtud rakendus. Selle eesmärk on kaardistada kõik hotellid, poed ja avalikud kohad, kus on olemas liikumisvõimalused ratastooliga inimestele. Tegelikult tänapäeval on juba suured nõudmised hotellidele jms., et peavad olema olemas vahendid puudega inimestele liikumiseks ka, kuid alati ei ole. 
 Rakenduses saavad kasutajad ise lisada avalikele kohtadele reitinguid, et kas kõik vajalik oli olemas ja mis on nende võimaluste hinnang. Suuresti on see levinud pigem USA-s kui Eestis, kuid kui hakkaks keegi Eestis seda kasutama ja "kaardistaks" mingi piirkonna ära, siis töötaks ka Eestis. 
 Inimesele kes suudab oma jalgadel kõndida ning ta isegi ei mõtle selliste probleemide peale, talle võib esialgu tunduda see veider ja "too extra". Tegelikkuses nii ei ole. Siin kohal tooks näite enda isiklikust elust. Gümnaasiumi ajal oli mul klassiõde, kes pidi igapäevaseks liikumiseks kasutama ratastooli ning kui ta tahtis Tallinnas käia ja oma asju ajada, oli tihtipeale probleemiks see, et teatud kohtadest ta lihtsalt ei saanud läbi. Kõndija inimese "shortcutid" olid tema jaoks täiesti off. Tal olid endal juba teada kust ta saab liikuda ja kust mitte. Nüüd tagantjärgi mõeldes oleks selline rakendus tema elu palju lihtsustanud ja aidanud.

Invalift maakonnaliini bussides

 Toetudes minu vanale klassiõele oskan tuua ka teise väga hea näite, mille peale "tavainimene" üldiselt ei mõtle. See on ühistranspordis leiduv invalift, mis aitab ratastooliga inimese bussi tõsta. 
 Olen näinud väga jubedat olukorda, kus maakonnaliini bussil see seade mingil põhjusel lihtsalt puudus. Klassiõel oli spetsiaalne elektriline ratastool mida ei tohtinud tõsta, kuna see võis nii viga saada. Nimelt oli üks talveõhtu ja see samune klassiõde ootas bussi. Bussi jõudes avastas juht, et antud bussil see seade puudub ja tüdruk ei saanudki bussile ning pidi seepärast külmas Tallinnas ootama järgmist bussi pea 2 tundi. See on väga kurb olukord ja tihtilugu inimesed kellel jalad töötavad ja kõik on hea, ei oskagi mõelda. Peale neid olukordi muutus minu maailmavaade väga, tuleb mõelda ka teistsuguste inimeste peale igasuguseid asju disainides ja ehitades. Kõik ei ole samasugused ja inimene sünnib sellisena nagu ta sünnib, me ei saa keegi seda valida.



 

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Uue meedia mõju traditsioonilisele meediale. (3. nädal)

"Copyleft: all rights reversed" (7. nädal)

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. nädal)