Andmeturveː tehnoloogia, koolitus ja reeglid (14. nädal)

 Eesti ID kaart

 Aastal 2014. tuli välja, et Eesti ID kaarte tootev firma on muutnud oma tehnoloogilist lahendust. Nimelt kui varasemalt genereeriti ID kaardi "public key" lokaalselt arvutis siis tehnoloogia muutusega toimis see nii, et kõik "public key"-d olid kuskil tootja oma serveris 24/7 üleval. Selle tulemusel oli teoreetiliselt võimalik kasutada riiklikut dokumenti ilma seda füüsiliselt omamata ning ka salasõnasi ei pidanud teadma. See kõik oleks nõudnud suurt ressursi, et läbi viia ja kuritarvitada, kuid see võimalus oli olemas.

Kuidas see sai nii juhtuda ja mida peaks selle vältimiseks tegema?
 Hea oleks rääkida, et keegi peaks seda kontrollima ja testima, et hoida neid juhtumeid ära, kuid tegelikkus onn see, et riigil ei ole piisavalt vahendeid ja ressurssi, et seda teha. Samas ei taha ka tootja firma oma täielikku koodi ja tehnoloogilist lahendust paljastada, see on ärisaladus. 
 Tuleviku tarbeks peaks sellistes firmades toimuma regulaarselt suured ja põhjalikud testimised ning erinevate inimeste poolt, see on väga ressursi nõudev aga selline tegevus mõjutaks turvalisust oluliselt paremuse poole.
 Lisaks on paika pandud reeglid, mida tuleb täita, antud juhul see tootjafirma seda ei teinud ning sealt ka tekkis probleem. Igasuguse riikliku tehnoloogilisel lahendusel peaksid olema (ja on ka!) oma turvanõuded ning reeglid, et kuidas see süsteem peaks toimima. Neid reegleid järgides peaks suur osa probleeme kaduma, kuid alati on kuskil mingi putukas sees ja tehnoloogia areneb koguaeg.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Uue meedia mõju traditsioonilisele meediale. (3. nädal)

"Copyleft: all rights reversed" (7. nädal)

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. nädal)