Eetika ja IT (15. nädal)

  Tänapäeval mil pea kõike on võimalik internetis teha, on andnud inimestele palju võimalusi. Pea kõike saab teha arvuti tagant lahkumata, võimalik suhelda inimestega teiselpool maakera ja jääda anonüümseks. Kõlab ju hästi? Kuid igal mündil on kaks poolt - hea ja halb, yin ja yang.

Facebooki eetikakoodeks

 Facebook (uuema nimega Meta) on suur sotsiaalmeedia võrgustik, millest tänapäeval on teadlik isegi su vanaema. Võib ju eeldada, et juhtiv ettevõte sotsiaalmeedia valdkonnas nagu ta on, omab kindlaks määratud reegleid ja eetilisi häid tavasid, mida tasub rakenduse kasutamisel jälgida. Jah, nii ta on, kuid nagu reaalsus on näidanud siis keelamine ei hoia kõike ära.

 Eetikakoodeksi kohaselt võib välja lugeda, et facebookis on keelatud - inimeste mõnitamine, rassism, petukirjad, spämm, phishimine ning üldiselt võib võrrelda neid reegleid ka mõne demokraatliku riigi riigikorraga - kõik peaksid olema võrdsed ning tundma ennast äpis hästi. Tegelikkus aga nii ei ole. Kuna facebook on nii laialt levinud siis seda kõike on ka raske kontrollida. Esimene murepunkt on petukirjad. Kõik me oleme kogenud, kus mõni ilusa välimusega "neiu" saadab sulle privaatsõnumina mõne lingi, et "hei kas sa saaksid mind aidata". Tihtilugu ei ole selle sõnumi taga mitte mõni neiu, vaid suur organiseeritud grupp inimesi, kelle igapäevane sissetulek sõltub nendest kirjadest, ning inimeste heatahatlikuse ärakasutamisel. Tihtilugu need samused petukirjad on eesmärgiga - varastada sinu andmed ja neid ära kasutada ebaeetilisel viisil (olgu selleks siis krediitkaardi andmed, või sinu nakatamine viirusega mille korral sinu "facebooki identiteet" hakkab seda sama "heatahtlikut kirja" edasi jagama.

 Miks mitte midagi ette ei võeta? Probleemi lahendus võib kõlada kergelt, et "eemaldame kõik need kasutajad võrgust ja problem solved". Tegelikkus on aga see, et tänapäevane infoühiskond on andnud nii suured võimalused ja suure populaarsuse tagajärjel on info massiiv nii suur, et seda lihtsalt pole võimalik mõistlikult hallata ja seda satub ikka ette.

 Teine tõsine probleem on rassism. Olen hiljuti märganud lasua facebookis gruppe, kus pooldatakse rassismi ning avalikult öeldaks välja väga ebakohaseid asju, mis mõne rassi esindaja päeva võivad väga ära rikkuda. Võib ju samuti eeldada, et seda oleks võimalik kuidagi tehnoloogiliselt piirata ja seada äpile mingid X filtrid mis selle "solgi" eemaldaks. Kahjuks nii see ei ole, sest selliseid gruppe tekib igapäev juurde, kustutad ühe grupi ära, järgmine päev tekib kolm uut asemele.

 Kõik need probleemid on nii ebaeetilised kui ka rikuvad veebi ning ka facebooki enda mainet ning kasutuskõlblikust. Facebook on viimastel aastatel täis nii palju "interneti solki", spämmi ning ebaeetilisi käitmusmustreid, et see on uskumatu. Selle kõige tulemusel on endalgi mitu korda käinud peast läbi mõte, et kustutaks selle üldse ära ning säästaks enda närve. Tegelikkuses on see, et pea kõik inimesed kasutavad seda ning tagab inimestele kiire suhtluse võimaluse teiste sõpradega. Kokkuvõtteks võibki öelda, et facebook on nagu yin ja yang. Yin on kogu solk, mis seal leidub ja Yang on kõik need võimalused ja lai populaarsus, mis annab võimaluse suhtlemiseks.

Kommentaarid

Populaarsed postitused sellest blogist

Uue meedia mõju traditsioonilisele meediale. (3. nädal)

"Copyleft: all rights reversed" (7. nädal)

Inimese ja arvuti suhtlus, ergonoomika ja kasutatavus (12. nädal)